Letnie naleśniki

12:26 Unknown 4 Komentarze


Ta owocowa wersja podbija serca każdego miłośnika naleśników. Można się nimi zajadać podczas obiadu lub wykorzystać je jako deser dla gości. Są lekkie i sycące. Najlepiej smakują latem, kiedy świeżych owoców mamy pod dostatkiem. Nadzienie to kwestia gustów i indywidualnych upodobań. Można zrobić wersję tropikalną lub wykorzystać sezonowe owoce np. maliny, truskawki czy jagody.

Składniki na ciasto:
•    1,5 szkl. mąki orkiszowej/gryczanej
•    1 szkl. mleka (u mnie migdałowe lub sojowe)
•    2 jajka
•    1 szkl. wody
•    2 łyżki oleju
•    pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
Nadzienie:
 •    serek mascarpone
•    1 łyżka miodu
•    kiwi
•    banan
•    mandarynki
•    ananas

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy robotem kuchennym i odstawiamy na 20 min.

2. Owoce kroimy w talarki. Ser mascarpone mieszamy z miodem.

3. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej, naoliwionej patelni.

4. Gotowe naleśniki smarujemy serem, nakładamy owoce. Możemy całość posypać kakao lub cynamonem.

5. Na wierzch dajemy łyżkę sera i polewę truskawkową/malinową.

Sprawdź również

4 komentarze:

  1. Kocham takie naleśniki :) teraz owoców pod dostatkiem, więc można zajadać do woli. Ja mascarpone zawsze łączę z jogurtem naturalnym - pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Każdy dzień bezmięsny to jak dla mnie najlepszy wybór :) Naleśniki super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cooking Monster koniecznie wypróbuj. Są smaczne i lekkie!!! Niezła dawka witamin na cały dzień! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asai też jesteś wegetarianką/weganką? Jak długo? :) Cieszę się, że naleśniki się podobają!

    OdpowiedzUsuń