Brownie z migdałami

10:30 Unknown 0 Komentarze


Witam w ten słoneczny, wiosenny dzień. Ostatnio mam ogromną ochotę na coś mocno czekoladowego. Postanowiłam więc, że zrobię sobie ciasto. Prawdziwe brownie jest ciężkie, nie grzeszy wysokością i jest słodkie. Oznacza to, że jeden kawałek wystarcza na cały dzień :)Takie jest właśnie ciasto, które dla Was dzisiaj przygotowałam. Prawdziwa rozpusta! Cieszcie się jego smakiem.

 Składniki:

- 4 duże bataty
- szklanka mąki gryczanej/orkiszowej
- cynamon
- szklanka migdałów
- 17 daktyli
- 6 łyżek kakao
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (bez cukru)
- mleko migdałowe
- cynamon
- kardamon
- szczypta imbiru
- granat do przyozdobienia
- kokos
Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy pod przykryciem. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut.
2. Migdały mielimy na drobne kawałki.
3. Odcedzamy daktyle. Ugotowane bataty i daktyle blendujemy na puree. Dodajemy mąkę, kakao, cynamon, szczyptę imbiru, pół łyżeczki kardamonu i część zmielonych migdałów. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników.
4. Powstałą masę wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy 30-40 minut, aż włożony w ciacho patyczek będzie suchy.
5. W między czasie robimy polewę - roztapiamy czekoladę, dodajemy mleka migdałowego (pół szklanki), wsypujemy trochę cynamonu i 2 łyżki kakao (lub dodajemy masła kakaowego. Odstawiamy do wystygnięcia i stężenia. Później wylewamy polewę na nasze brownie i dekorujemy do woli.


Sprawdź również

0 komentarze: