Kule mocy

13:08 Unknown 0 Komentarze



Zagramy dzisiaj w kulki. Takie zdrowe, sycące, ziarniste i bardzo energetyczne. Zauważyłam, że osoby, które spożywają "normalne" słodycze często doszukują się smaku w zdrowych wersjach ciast, ciasteczek i przekąsek. Gdy odstawisz cukier, to zapominasz jak smakowało rafaello, krówki czy ptasie mleczko. Początki nie są łatwe i często wymagają spędzenia w kuchni wielu godzin, żeby coś wyczarować, ale warto!

Trzeba przestać porównywać i cieszyć się smakiem naturalnych słodzików w postaci daktyli. Dopiero wtedy uświadamiasz sobie jak wspaniale jest sięgnąć po kawałek sernika jaglanego czy ciastek owsianych.

Dzielę się dzisiaj prostym, ale jednak odrobinę czasochłonnym przepisem. Kule są w pełni surowe, co oznacza, że zachowują wszystkie właściwości.

Trufle:
 - opakowanie daktyli (400 g)
 - gorzka czekolada
nasiona chia
- 2 łyżki dobrej jakości kakao
- można wcisnąć troszkę soku z pomarańczy lub wlać odrobinkę likieru

Kulki wieloziarniste:
 - 1 szklanka płatki owsiane
- 1/3 szklanki słonecznik łuskany
- 1/3 szklanki pestki dyni
- sezam do obtoczenia
- orzechy włoskie lub inne
- żurawina suszona
- masło orzechowe

Rafaello jaglane:

- 150 g kaszy jaglanej
- wiórki kokosowe
- migały łuskane
- laska wanili
- mleczko kosowe
- mleko kokosowe/migdałowe/sojowe
- miód
Przyrządzenie:

1. Trufle: daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut żeby zmiękły. Następnie je blendujemy, dodajemy kakao i kawałeczki gorzkiej czekolady (90 % kakao). Można wcisnąć sok z pomarańczy lub dać kilka kropel likieru. Formujemy kulki, obtaczamy w nasionach chia i wstawiamy do lodówki.

2. Kule wieloziarniste: na suchej patelni prażymy płatki owsiane, słonecznik i pestki dyni. W misce umieszczamy około 2/3 szklanki dobrej jakości masła orzechowego, dodajemy pokrojoną na kawałki żurawinę, pestki, płatki, 1 łyżkę miodu, orzechy i mieszamy bardzo dokładnie (najlepiej przy użyciu dłoni). Jeśli masa jest mało kleista i zbyt sucha to dodajemy masło kokosowe lub więcej masła orzechowego. Kule obtaczamy w sezamie i wkładamy do lodówki.

3. Rafaello jaglane: na początku przygotowujemy kaszę. Trzeba ją sparzyć kilka razy wrzątkiem. Ja wsypuję kasze do garczka, zalewam wrzątkiem i czekam kilka minut. Później odcedzam i powtarzam tę czynność 3 razy. W ten sposób pozbywamy się gorzkiego smaku kaszy. Gdy jest już gotowa wsypujemy ją do garczka i zalewamy 2 szklankami mleka (u mnie migdałowe). Gotujemy pod przykryciem około 15 min. Blendujemy i odstawiamy do ostudzenia. Z wanilii wyskrobać ziarenka i włożyć do miski, dodać kaszę, mleczko kokosowe (tylko gęsta część, na oko, żeby nie było zbyt wodniste), pokruszone migdały, miód i dokładnie wymieszać. Formujemy kule, a do środka dajemy migdała. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i umieszczamy w lodówce na kilka godzin.

P.S. Rafaello można doprawić skórką cytrynową.



Sprawdź również

0 komentarze: