Raw food na lato

13:46 Unknown 0 Komentarze

   

      Były surowe deserkisurowe ciasta, a teraz czas na dania główne. Jakiś czas temu jadałam bardzo dużo surowych potraw, ale w zimie dieta raw nie jest wskazana ze względu na możliwość wychłodzenia organizmu, w szczególności, gdy mieszka się w kraju, w którym temperatury powietrza nas nie rozpieszczają.

     
      Na szczęście mamy lato!!! Jupi! Można powrócić do raw potraw. Dieta ta nie jest jeszcze dobrze znana w Polsce, ale w innych krajach można spokojnie znaleźć restauracje, które serwują zdrowe, świeże i przede wszystkim surowe dania. Najważniejszą zaletą takiego sposobu odżywiania jest fakt, że nasze składniki nie są poddawane obróbce termicznej, a to oznacza, że nie ulegają zniszczeniu naturalne enzymy występujące w żywności. Dodatkowo należy wspomnieć, że podczas smażenia, pieczenia, gotowania wytwarza się akrylamid, który jest toksycznym i rakotwórczym związkiem dla naszego organizmu.
 
Podstawą raw food są:
1. Owoce (świeże lub suszone tj. daktyle, rodzynki, żurawina, śliwki, morele).
2. Warzywa (np. papryka, czosnek, sałata, cukinia, szparagi, pomidory, szpinak).
3. Orzechy i nasiona - suszone, surowe, najlepiej organiczne (np. migdały, nasiona słonecznika, nasiona lnu, surowe masło migdałowe).
4. Ziarna.
5. Fasola i rośliny strączkowe. Suszone, surowe, najlepiej organiczne (np. soczewica, ciecierzyca, fasola).
6. Oleje (np. extra virgin oliwa z oliwy, olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, olej lniany).
7. Napoje (woda, sok warzywny lub owocowy (niepasteryzowany), ziołowe herbaty.
8. Zioła i przyprawy.
9. Słodziki (np. surowy miód.

      Dieta raw ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Nie znam nikogo, kto jest na tej diecie przez długi czas, ale uważam, że takie kilkudniowe zmiany są bardzo korzystne dla naszego organizmu. Decydując się na sporządzanie surowych posiłków należy sięgnąć po sezonowe produkty, najlepiej z ekologicznych upraw. Warzywa i owoce muszą być dokładnie myte (dobrze jest użyć szczoteczki, żeby zmyć ewentualne zanieczyszczenia na skórce). Warto zakupić dobrej jakości sprzęt typu wyciskarkę, blender, maszynkę Julienne czy sokowirówkę.


    Raw food opiera się na spożywaniu w dużych ilościach świeżo wyciśniętych soków warzywno-owocowych, a także sałatek. W ostatnim jednak czasie inspiracji kulinarnych przybywa i coraz częściej można znaleźć przepisy na ciasta bez pieczenia, które powinno się spożyć do 3 dni.


A to kilka zalet spożywania posiłków w surowej postaci:
    1. Dodaje energii.

    2.  Korzystnie wpływa na nasze samopoczucie.

    3.  Spowalnia proces starzenia.

    4.  Pozytywnie wpływa na naszą skórę.

    5.  Pomaga w walce z z nowotworami.

    6. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy.

    Podsumowując: gorące lato sprzyja temu, by częściej serwować sobie pyszne, zdrowe, świeże i surowe warzywa i owoce!!!!

    Co myślicie o raw food? Jakie macie z tym doświadczenia? Czy polecacie jakiś przepis szczególnie?

    Czekam na Wasze opinie :)
    Paulina

    Sprawdź również

    0 komentarze: