Raw food na lato
Były surowe deserki, surowe ciasta, a teraz czas na dania główne. Jakiś czas temu jadałam bardzo dużo surowych potraw, ale w zimie dieta raw nie jest wskazana ze względu na możliwość wychłodzenia organizmu, w szczególności, gdy mieszka się w kraju, w którym temperatury powietrza nas nie rozpieszczają.
Na szczęście mamy lato!!! Jupi! Można powrócić do raw potraw. Dieta ta nie jest jeszcze dobrze znana w Polsce, ale w innych krajach można spokojnie znaleźć restauracje, które serwują zdrowe, świeże i przede wszystkim surowe dania. Najważniejszą zaletą takiego sposobu odżywiania jest fakt, że nasze składniki nie są poddawane obróbce termicznej, a to oznacza, że nie ulegają zniszczeniu naturalne enzymy występujące w żywności. Dodatkowo należy wspomnieć, że podczas smażenia, pieczenia, gotowania wytwarza się akrylamid, który jest toksycznym i rakotwórczym związkiem dla naszego organizmu.
Podstawą raw food są:
1. Owoce (świeże lub suszone tj. daktyle, rodzynki, żurawina, śliwki, morele).2. Warzywa (np. papryka, czosnek, sałata, cukinia, szparagi, pomidory, szpinak).
3. Orzechy i nasiona - suszone, surowe, najlepiej organiczne (np. migdały, nasiona słonecznika, nasiona lnu, surowe masło migdałowe).
4. Ziarna.
5. Fasola i rośliny strączkowe. Suszone, surowe, najlepiej organiczne (np. soczewica, ciecierzyca, fasola).
6. Oleje (np. extra virgin oliwa z oliwy, olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, olej lniany).
7. Napoje (woda, sok warzywny lub owocowy (niepasteryzowany), ziołowe herbaty.
8. Zioła i przyprawy.
9. Słodziki (np. surowy miód.
Raw food opiera się na spożywaniu w dużych ilościach świeżo wyciśniętych soków warzywno-owocowych, a także sałatek. W ostatnim jednak czasie inspiracji kulinarnych przybywa i coraz częściej można znaleźć przepisy na ciasta bez pieczenia, które powinno się spożyć do 3 dni.
A to kilka zalet spożywania posiłków w surowej postaci:
- Dodaje energii.
- Korzystnie wpływa na nasze samopoczucie.
- Spowalnia proces starzenia.
- Pozytywnie wpływa na naszą skórę.
- Pomaga w walce z z nowotworami.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy.
Podsumowując: gorące lato sprzyja temu, by częściej serwować sobie pyszne, zdrowe, świeże i surowe warzywa i owoce!!!!
Co myślicie o raw food? Jakie macie z tym doświadczenia? Czy polecacie jakiś przepis szczególnie?
Czekam na Wasze opinie :)
Paulina
0 komentarze: