Fast food wegetariański

Potrzebujemy:
- 2 szklanki startej marchewki
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki prażonego słonecznika
- 1/2 szklanki prażonego sezamu
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki kolendry
- łyżeczka suszonego imbiru
- 1/4 łyżeczki chilli
1. Siemię lniane zalewamy 7 łyżkami wrzątku i czekamy, aż spęcznieje.
2. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy dokładnie do połączenia się wszystkich produktów. Dodajemy siemię lniane. Możemy dorzucić pokrojonego szczypiorku lub świeżej, zielonej pietruszki.
3. Lepimy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy 30 min. w temperaturze 200 stopni.
5. Po wyjęciu dobrze jest wystudzić burgery, gdyż po odparowaniu wody stają się bardziej chrupiące.
6. Bułki przekrawamy na pół, smarujemy musztardą i ketchupem (jeśli lubimy), a następnie układamy liść sałaty, kotlet warzywny, plaster pomidora, plaster ogórka (świetnie smakuje kiszony) i koniecznie musimy dołożyć talarek czerwonej cebulki.
UWAGA! Próbowałam upiec burgery na patelni, ale nie polecam. Po pierwsze są bardziej tłuste, a po drugie nie są już tak chrupiące jak te z piekarnika:)

Niezła alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotlecików!
OdpowiedzUsuń