Domowa nutella

14:23 Unknown 2 Komentarze

Myślę, że każdy z nas pamięta reklamę nutelli i czasy kiedy marzyliśmy o tym, aby rodzice kupili "prawdziwą" nutellę. Te podrobione czekolady pakowane w słoiczki nigdy nie smakowały, aż tak dobrze. Przy pomocy blendera i kilku składników udało mi się wyczarować naprawdę smaczne smarowidło na kanapkę.



Potrzebujemy:

200 g orzechów laskowych
15 łyżek mleka roślinnego (np. sojowego)
2 kopiate łyżki kakao
2 kostki gorzkiej czekolady
3 łyżki melasy lub syropu z agawy
Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Orzechy wysypujemy na blaszkę, która wcześniej została wyścielona papierem do pieczenia. Orzechy pieczemy ok. 10 min.
2. Następnie wyjmujemy i zawijamy w ściereczkę. Musimy obrać orzechy z łupinek, więc w tym celu pocieramy je materiałem.
3. Orzechy wrzucamy do blendera i ścieramy na pył. Można później pomóc sobie blenderem ręcznym (powinno powstać masło orzechowe). Dodajemy podgrzane mleko, kawałki pokruszonej czekolady, kakao i melasę. Wszystko miksujemy, tak aby powstała jednolita konsystencja.
4. Gotową nutellę przekładamy do słoiczka.

SMACZNEGO!



Sprawdź również

2 komentarze:

  1. O mamo!
    Tego to już muszę koniecznie wypróbować, jestem uzależniona od nutelli:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychotka! bardzo smakowało dzieciom :D dodałam miód zamiast s. z agawy lub melasy p.s. a czy jak doda się kasze jaglaną to nie straci na smaku? :P

    OdpowiedzUsuń