KOLOROWA LASAGNE

14:22 Unknown 0 Komentarze

Długo szukałam dobrego przepisu na smaczną i kolorową lasagne w wersji wege. Metodą prób i błędów udało się skomponować idealną kompozycję smaków.

Potrzebujemy:

2 duże pomidory
450 g mrożonego szpinaku
500 g pieczarek
2 cukinie
1 duża czerwona cebula
3 duże marchewki
3 kule sera mozarella
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i pieprz
1 łyżka sosu sojowego
makaron do lasagne
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1. Cukinie dokładnie myjemy, a następnie kroimy w talarki.Wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem i dusimy do momentu, aż zmiękną.
2. Pomidory, cebulę i mozarellę kroimy w cienkie plastry.
3. Szpinak dusimy w garczku (tak długo, aż większość wody odparuje).
4. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dusimy na patelni z dwoma łyżkami sosu sojowego.
5. Do gotującej, osolonej wody wrzucamy płaty makaronu i gotujemy kilka minut.
6. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, a następnie dusimy na patelni. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu do smaku.

Sos pomidorowy:

W misce mieszamy krojone pomidory z puszki, oregano i bazylię. Wciskamy ząbek czosnku.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Brytfankę (naczynie żaroodporne) smarujemy sosem pomidorowym. Na dnie układamy 3 plastry makaronu (w zależności od wielkości naczynia, w którym będziemy piec). Później rozkładamy równomiernie szpinak i kolejna warstwa makaronu. Smarujemy sosem, a następnie dodajemy podduszone cukinie. Czynność powtarzamy kilka razy. Można ułożyć marchewkę lub pieczarki i pomidory z mozarellą. Świetnie sprawdziłby się również pieczony bakłażan w środku. Na samej górze układamy makaron i dajemy większą ilość sosu pomidorowego (tak, żeby makaron nie był zbyt twardy po wyciągnięciu z piekarnika). Na koniec kilka plastrów mozarelli, pomidora i np. czarnych oliwek:) Lasagne pieczemy 20-25 min. 

Wspaniale smakuje z łyżką śmietany na wierzchu. POLECAM!

Sprawdź również

0 komentarze: