Chleb bezglutenowy

16:48 Unknown 0 Komentarze


Składniki:
 
500 g mieszanki mąk (u mnie ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana)
1,5 szklanki letniej wody
25 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:

1. Drożdże należy rozpuść w 1/3 szklance letniej wodzie.
2. Mąkę przesypujemy do miski i dodajemy rozpuszczone drożdże. Energicznie mieszkamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy oliwę i sól. Wlewamy resztę wody i mieszamy. Ciasto musi być gładkie i sprężyste.
4. Przekładamy do keksówki i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
5. Kiedy ciasto nam pięknie wyrośnie wstawiamy go do piekarnika na 200 stopni (bez termoobiegu). Chleb pieczemy 1 godzinę.
6. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy chleb do wystygnięcia.

Sprawdź również

0 komentarze: