Granola

08:52 Unknown 2 Komentarze


Granola jest zdrowa, chrupiąca, delikatnie słodka i bardzo sycąca. Fantastycznie smakuje z jogurtem naturalnym. Można ją przechowywać przez długi czas w słoiczku lub innym pojemniku :) Idealnie sprawdzi się dla tych, którzy nie mają czasu, aby przyrządzić sobie śniadanie!

Zapraszam do zasmakowania!!!


Potrzebujemy:

  • 1 szklankę płatków migdałowych
  • 1 szklankę wiórków kokosowych
  • mieszankę orzechów- nerkowce, włoskie, laskowe
  • 2,5 szklanki płatków owsianych (ja wybieram bezglutenowe)
  • 0,5 szklanki pestek dyni
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki miodu
  • sok z 2 pomarańczy

Przyrządzenie:

Wszystkie składniki (prócz żurawiny) umieszczamy w misce, a następnie zalewamy miodem i sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy naszą mieszankę. Pieczemy ok. 25-30 min. Należy kilka razy przemieszać, aby nie spalić płatków owsianych. Granola powinna mieć złocisty kolor. Jeśli po 25 minutach jest nadal jasna, to należy wydłużyć czas pieczenia i go kontrolować. Następnie naszą granolę pozostawiamy do wystygnięcia, dorzucamy żurawinę i przesypujemy do słoika.

Sprawdź również

2 komentarze:

  1. Granolę z reguły kupowałam już gotową, ale coś czuję , że spróbuje przygotować sobie swoją własną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie wypróbuj :) Ja zrezygnowałam już dawno z tej kupnej, gdyż nie jem cukru.

    OdpowiedzUsuń