Granola
Granola jest zdrowa, chrupiąca, delikatnie słodka i bardzo sycąca. Fantastycznie smakuje z jogurtem naturalnym. Można ją przechowywać przez długi czas w słoiczku lub innym pojemniku :) Idealnie sprawdzi się dla tych, którzy nie mają czasu, aby przyrządzić sobie śniadanie!
Zapraszam do zasmakowania!!!
- 1 szklankę płatków migdałowych
- 1 szklankę wiórków kokosowych
- mieszankę orzechów- nerkowce, włoskie, laskowe
- 2,5 szklanki płatków owsianych (ja wybieram bezglutenowe)
- 0,5 szklanki pestek dyni
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- 3 łyżki miodu
- sok z 2 pomarańczy
Przyrządzenie:
Wszystkie składniki (prócz żurawiny) umieszczamy w misce, a następnie zalewamy miodem i sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy naszą mieszankę. Pieczemy ok. 25-30 min. Należy kilka razy przemieszać, aby nie spalić płatków owsianych. Granola powinna mieć złocisty kolor. Jeśli po 25 minutach jest nadal jasna, to należy wydłużyć czas pieczenia i go kontrolować. Następnie naszą granolę pozostawiamy do wystygnięcia, dorzucamy żurawinę i przesypujemy do słoika.
Granolę z reguły kupowałam już gotową, ale coś czuję , że spróbuje przygotować sobie swoją własną :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj :) Ja zrezygnowałam już dawno z tej kupnej, gdyż nie jem cukru.
OdpowiedzUsuń