Chlebek bananowy z migdałami

21:19 Unknown 1 Komentarze


Uwielbiam chleby! Ostatnio coraz bardziej smakują mi te na słodko, które zjadam jako przekąskę do kawy. Pachną niczym najlepsze ciasto. Te domowe nie zawierają spulchniaczy i konserwantów, ale mają jeden minut - szybciej znikają i trzeba znowu piec od nowa :)

Gorąco polecam każdemu smakoszowi pieczywa!


Składniki:
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki migdałów
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3 lub 4 banany
  • 7 łyżek gorącej wody
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej



Przyrządzenie:

1. Mąkę, sodę i cynamon mieszamy w misce.
2. Siemię lniane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, żeby spęczniało.
3. Banany zgniatamy widelcem lub blendujemy.
4. Migdały rozdrabniamy maszynką z ostrzami.
5. Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
6. Siemię lniane, zgniecione banany, olej kokosowy i orzechy (nie wszystkie) wsypujemy do mąki i mieszamy. Jeśli konsystencja jest sucha, to dolewamy wody lub dodajemy więcej oleju rozpuszczonego.
7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Naczynie wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Na wierzch posypujemy resztą orzechów. Chleb pieczemy 50 min.


Sprawdź również

1 komentarz:

  1. Od kilku miesięcy również piekę swój domowy chleb :) średnio 2 bochenki co drugi dzień ;)

    OdpowiedzUsuń