Moussaka
Moussaka jest to zapiekane danie przygotowywane na bazie bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa. Szczególną popularnością cieszy się w kuchni greckiej. Górną warstwę dania stanowi sos beszamelowy posypany żółtym serem.
U mnie wersja bezmięsna:)
Zapraszam do wypróbowania!
Potrzebujemy:
- 3 duże bakłażany (450 g)
- 450 g kaszy gryczanej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- pomidory w sosie własnym (puszka/słoik ok.250-300 g)
- 3 łyżeczki oregano
- 3 łyżeczki bazylii
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- pół łyżeczki cynamonu
- ser żółty lub mozarella
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Bakłażany myjemy i kroimy w talarki. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy pokrojone kawałki bakłażana. Delikatnie podsmażamy z obu stron.
- Cebulę i czosnek kroimy i wrzucamy na patelnię z łyżką oliwy. Podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pomidory, bazylię, oregano, sól i pieprz. Gotujemy kilka minut, żeby składniki się przeniknęły.
- Gotujemy kaszę gryczaną. Nie musi być bardzo miękka, gdyż dojdzie sobie w piekarniku.
- Sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy masło, następnie szybko dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy powoli mleka i ciągle mieszamy. Do sosu dodajemy pół łyżeczki cynamonu. Gdy sos zgęstnieje, zestawiamy z ognia.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwowo składniki. Najpierw kasza, bakłażan, pół sosu pomidorowego, kasza, bakłażan i reszta sosu pomidorowego, kasza, bakłażan i na samą górę wylewamy sos beszamelowy z cynamonem. Posypujemy całość serem żółtym i przykrywamy naszą zapiekankę.
- Pieczemy w 220 stopniach przez ok. 30 minut. Po tym czasie odkrywamy zapiekankę i pieczemy jeszcze 5 minut, żeby ser nam się zarumienił.
Można podawać z odrobiną sosu czosnkowego na wierzchu.
SMACZNEGO!
0 komentarze: