Moussaka

09:14 Unknown 0 Komentarze



Moussaka jest to zapiekane danie przygotowywane na bazie bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa. Szczególną popularnością cieszy się w kuchni greckiej. Górną warstwę dania stanowi sos beszamelowy posypany żółtym serem.


U mnie wersja bezmięsna:)


Zapraszam do wypróbowania!




Potrzebujemy:

  • 3 duże bakłażany (450 g)
  • 450 g kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory w sosie własnym (puszka/słoik ok.250-300 g)
  • 3 łyżeczki oregano
  • 3 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ser żółty lub mozarella
  • sól i pieprz  

Przygotowanie:
  1. Bakłażany myjemy i kroimy w talarki. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy pokrojone kawałki bakłażana. Delikatnie podsmażamy z obu stron.
  2. Cebulę i czosnek kroimy i wrzucamy na patelnię z łyżką oliwy. Podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pomidory, bazylię, oregano, sól i pieprz. Gotujemy kilka minut, żeby składniki się przeniknęły.
  3. Gotujemy kaszę gryczaną. Nie musi być bardzo miękka, gdyż dojdzie sobie w piekarniku.
  4. Sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy masło, następnie szybko dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy powoli mleka i ciągle mieszamy. Do sosu dodajemy pół łyżeczki cynamonu. Gdy sos zgęstnieje, zestawiamy z ognia.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwowo składniki. Najpierw kasza, bakłażan, pół sosu pomidorowego, kasza, bakłażan i reszta sosu pomidorowego, kasza, bakłażan i na samą górę wylewamy sos beszamelowy z cynamonem. Posypujemy całość serem żółtym i przykrywamy naszą zapiekankę.
  6. Pieczemy w 220 stopniach przez ok. 30 minut. Po tym czasie odkrywamy zapiekankę i pieczemy jeszcze 5 minut, żeby ser nam się zarumienił.

Można podawać z odrobiną sosu czosnkowego na wierzchu.

SMACZNEGO!

Sprawdź również

0 komentarze: