Krem migdałowy z nutą drzewa herbacianego

18:17 Unknown 0 Komentarze

Potrzebujemy:
- 50 ml oleju ze słodkich migdałów
- 1 sporą łyżkę masła kokosowego
- 2 łyżki masła shea
- 16 g wosku pszczelego
- 60 ml wody destylowanej (ja zmieszałam z wodą różaną)
- olejek z drzewa herbacianego
- kilka kropli witamy E


Przyrządzenie:
1. Podwijamy rękawy i bierzemy się do pracy. Odmierzamy odpowiednie ilości olejów (masło shea, masło kokosowe, olej migdałowy i wosk pszczeli) i wlewamy do miseczki, którą umieszczamy w kąpieli wodnej. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników.

2. Gdy mamy już rozpuszczone substancje oleiste, to musimy je teraz schłodzić. Wlewamy do garnka zimną wodę i miseczkę umieszczamy w wodzie. Temperatura olejów musi być niemalże taka sama jak temperatura wody destylowanej i różanej, żeby nic nam się nie oddzieliło w trakcie połączenia.

3. Gdy nasza oleista ciecz zaczyna gęstnieć, to nie należy się przejmować. Powolutku i małych ilościach wlewamy zmieszane wody do olejów i energicznie blendujemy, aż do połączenia wszystkich składników.

4. Na koniec wlewamy 2-3 krople olejku z drzewa herbacianego i witaminy E , a następnie przekładamy do słoiczka. Proste!!! Prawda? 

Krem zaleca się przechowywać w lodówce. Z podanej porcji wyszedł mi jeden mały słoiczek, ale myślę, że jak na pierwszy raz, to warto zrobić z takiej ilości i wypróbować nowy specyfik na skórze.



Sprawdź również

0 komentarze: