Jagielnik z polewą

10:03 Unknown 2 Komentarze

To ciasto to ostatnio mój numer jeden wśród "słodyczy". Nie zawiera, mąki, jajek, białego cukru ani margaryny. Jest bardzo sycące i idealnie pasuje do gorzkiej kawy. Podstawą jagielnika jak oczywiście ukochana kasza jaglana. Najważniejsze, że ciasto jest surowe, więc wszystkie wartości odżywcze są w nim zachowane i nie ulegają zniszczeniu pod wpływem temperatury. Najgorsze jest jednak to, że zjada się je zbyt szybko i trzeba robić kolejne. Tak czy siak zachęcam do wypróbowania i podzielenia się opinią :)  



Potrzebujemy:

  • 1 szklankę suchej kaszy jaglanej
  • 1 awokado
  • 2-3 łyżki kakao (u mnie gorzkie)
  • miód lub inny zamiennik cukru
  • 1 cytrynę
  • 2 szklanki mleka (u mnie sojowe)
  • 200 g daktyli
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • 1 puszka mleczka kokosowego 
  • kilka orzechów do dekoracji (ja miałam ziemskie, ale mogą być każde inne) 



Przygotowanie:

1.  Daktyle namoczyć we wrzątku na godzinę. Mleczko kokosowe włożyć do lodówki dnem do góry na co najmniej 2-3 godziny. Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy, a następnie przelać ją wrzątkiem, aby nie było czuć goryczki. Do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, 1 szklankę kaszy i gotujemy do momentu, aż kasza wpije całe mleko. Konsystencja ma być bardzo mocno kleista i gęsta, a kasza miękka. Następnie odstawiamy ją do wystudzenia.

2. Wiórki kokosowe, płatki owsiane i migdałowe mielimy na bardzo drobno. Daktyle blendujemy na mus. Dodajemy sypkie składniki, olej kokosowy (po roztopieniu) i mocno zagniatamy dłonią. Musi powstać gęsta i kleista masa, którą następnie przekładamy do foremki wyłożonej papierem. Ugniatamy dłońmi i wstawiamy na chwilę do zamrażarki.

3. Kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny. Mleczko kokosowe delikatnie otwieramy i wyciągamy tylko zastygniętą śmietanę (bez wody). Mieszamy z kaszą i dodajemy miodu lub innego słodzika. Nie przesadzamy ze słodkością, gdyż nasz spód ciasta jest wystarczająco słodki. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, to dosypujemy płatków migdałowych lub wiórków kokosowych, ewentualnie 2 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej.

4. Wyciągamy z zamrażarki spód i nakładamy na niego białą masę z kaszy. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy polewę. Awokado obieramy i blendujemy, a następnie dodajemy miodu i kakao. Mieszamy na gładką masę, którą rozprowadzamy po cieście. Dekorujemy orzeszkami i wstawiamy na całą noc do lodówki.

SMACZNEGO! 




Sprawdź również

2 komentarze:

  1. czy zamiast mleka sojowego moze byc napój ryżowy? czy nie wyjdzie? ;>

    OdpowiedzUsuń
  2. Mhm no przyznam szczerze, że nie próbowałam z napojem ryżowym, ale próbowałam za to mleka owsianego i wyszło bardzo smacznie. Myślę, że możesz zaryzykować i ewentualnie zobaczysz jak smak po zblendowaniu. No i konsystencja... Jeśli będzie zbyt rzadka to dosyp płatków migdałowych, wiórków kokosowych lub 2 łyżki mąki. Podziel się opinią jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń