Chlebek jaglany
Wspaniała alternatywa dla ciężkich i mącznych chlebów, czyli chlebek na bazie kaszy jaglanej. Idealnie sprawdzi się do past z warzywami. Jest smaczny i lekki. A jego przygotowanie nie powinno sprawić większej trudności. Co więcej myślę, że bez wahania można sięgnąć po kolejną kromkę, bo przecież jest on bardziej dietetyczny od zwykłego bochenka :) Można go zrobić z suszonymi pomidorami, liśćmi szpinaku, a nawet jarmużem. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i upodobań.
Potrzebujemy:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej)
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki siemienia lnianego
- ok. 25 ml delikatnego oleju (może być troszkę więcej)
- sól do smaku
- ok. 1/2 szklanki wody
- zioła do smaku (bazylia, oregano, odrobina tymianku i majeranku)
1. Kaszę jaglaną należy przelać wrzątkiem kilka razy, żeby pozbyć się goryczki. Po ugotowaniu i przestudzeniu blendujemy ją, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone pomidorki. Później wsypujemy siemię lniane i suszone przyprawy. Można dodać też odrobinę soli i wlewamy olej. Wszystko porządnie mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt sucha luba mało kleista to dolewamy odrobinę wody lub oleju. Całość ma być zwarta i gęsta.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę pokrywamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy równo naszą masę, uklepując ją dłońmi. Dla ułatwienia zwilżamy kilka razy dłonie w wodzie w celu lepszego rozłożenia masy chlebowej. Wsadzamy nasz chlebek do piekarnika i pieczemy ok 45 min. Dobrze jest przewrócić chlebek na drugą stronę. Najlepiej jest pomóc sobie drugą blachą z przygotowanym papierem.
3. Po wyciągnięciu należy go przestudzić i pokroić maszynką do pizzy w prostokąty. Przechowujemy zawinięty w papier śniadaniowy lub w pojemniczku.
delikatny olej czyli jaki dokladnie? ;)
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy, lniany, migdałowy, a w ostateczności oliwę z oliwek :) Jeśli dodajesz suszone pomidorki to użyj tego z pomidorów.
OdpowiedzUsuńczy zamiast siemienia l. można dodać słonecznik? jeśli tak to czy go namaczać wcześniej? dziekuje za odp :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, z drobnymi zmianami (zamiast pomidorków czerwone pesto, trochę jęczmiennej, bo jaglanki brakło), ale wyszło świetnie! Mocno aromatyczny, o pysznym smaku, szybko zniknął z blaszki, wchodzi do mojego menu.
OdpowiedzUsuń