Cukinia faszerowana soczewicą
Jesień zawitała na dobre! Wraz z nią pojawia się ochota do przygotowywania rozgrzewających i aromatycznych posiłków. Dynia i cukinia królują w mojej kuchni. Kolory za oknem i kolory w domu... Ostatnio dużo nowości, które będę starała się zamieszczać na blogu. Dzisiaj pomysł na cukinię w towarzystwie czerwonej soczewicy. Dla osób, które lubią mięsne potrawy podpowiem, że można dorzucić smażoną kiełbasę pokroją w kostkę. U mnie jak zwykle wersja wegetariańska.
Potrzebujemy:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- szczypiorek
- trochę oliwy z oliwek
- papryczka pepperoni
- koncentrat pomidorowy
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- ulubione przyprawy (u mnie wszystkiego po trochu: rozmaryn, majeranek, tymianek, oregano i bazylia)
- ser feta (może być inny np. parmezan)
Przyrządzenie:
1. Zaczynamy od cukinii. Najpierw musimy je porządnie wyszorować. Następnie przekrawamy je na pół (wzdłuż) i za pomocą dużej łyżki wykrawamy środek. Powinno zostać miąższu ok. 1 cm z boku i na dnie. Miąższ przekładamy do miski i zabieramy się za przyrządzenie farszu.
2. Cebulkę oraz paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Do tego dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Później dajemy miąższ z cukinii i na małym ogniu dusimy warzywa. Soczewicę gotujemy, chwilę studzimy, żeby odparowała i dorzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy i 2-3 łyżki koncentratu. Celowo nie dawałam soli, gdyż sos sojowy i ser feta są wystarczające słone.
3. Połówki cukinii układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 min. Po tym czasie wyciągamy blachę i wkładamy farsz w cukinię, a na koniec posypujemy ulubionym serem i ponownie wkładamy do piekarnika. Zapiekamy ok 20-25 minut. Najlepiej co jakiś czas zaglądnąć i sprawdzić widelcem czy cukinia jest już miękka. Po wyciągnięciu, dekorujemy szczypiorkiem i podajemy z surówkami lub sałatką.
Życzę smacznego!
czy moze być zielona soczewica (czy tak samo robic?) i czy ser gouda sie nada? wyglada pysznie! :D
OdpowiedzUsuńMyślę, że można użyć zielonej soczewicy tylko trzeba pamiętać o tym, że gotujemy ją dłużej niż czerwoną soczewicę. Resztę przygotowujemy w ten sam sposób. Gouda będzie odpowiedni. Sugerowałabym jednak nałożyć ten ser np. w połowie czasu pieczenia, żeby zbytnio nie wysechł :) Powodzenia!
OdpowiedzUsuń