Pasztet soczewicowy

13:55 Unknown 0 Komentarze


Nie mam pojęcia jak smakuje mięsny pasztet, ale wiem jak smakuje pasztet z zielonej soczewicy z dodatkiem śliwek. Jak to się mawia "apetyt rośnie w miarę jedzenia", więc postanowiłam, że upiekę chleb gryczany, a kilka minut później zachciało mi się pasztetu, sałatki z pora i na koniec pasty z brokuła. Jeśli ktoś nie przepada za śliwkami, to można je zastąpić żurawiną.




Potrzebujemy:

  • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy (200 g suchej)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej)
  • 100 ml oleju
  • 2 cebule
  • kilka śliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 3/4 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/4 łyżeczki lubczyku
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • sól i czarny pieprz
  • kilka łyżek oleju do smażeni
  • trochę kminku lub ziaren słonecznika
Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz goździki. Smażymy na małym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjmujemy przyprawy i wyrzucamy.

2. Cebulę dodajemy do ugotowanej soczewicy z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Miksujemy przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę. Można doprawić do smaku według uznania i gustów. Dodajemy śliwki lub żurawinę i całość mieszamy.

2. Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do keksówki, wyrównać, posypać kminkiem lub słonecznikiem i piec przez 40 - 45 minut. Następnie wystudzić i wyjąć z foremki. Wspaniale smakuje na kromce świeżego chleba.

Sprawdź również

0 komentarze: