Muffinki warzywne
Przepis na tę przekąskę jest banalnie prosty:) Każdy bez najmniejszego problemu może zaserwować sobie takie śniadanie. Muffinki wychodzą bardzo lekkie i niezbyt sycące. Świetnie nadają się na lunch do pracy lub szkoły. Można skomponować własną wersję z ulubionych składników i ziół.
Polecam!
Potrzebujemy:
- 6 jajek
- 0,5 szklanki mleka (u mnie roślinne)
- ulubione zioła (tymianek, szczypiorek, koperek, oregano... i co kto lubi)
- starty ser żółty
- sól
- kompozycja warzyw (ja wybrałam część mrożonych, które najpierw ugotowałam. Były to: brokuły, kalafior, zielona fasolka i marchewka)
- oliwki, pomidorki koktajlowe, czerwona cebulka, kukurydza
Przygotowanie:
1. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do foremek.
2. Jajka należy roztrzepać z mlekiem. Następnie wrzucamy ulubione przyprawy i trochę soli.
3. Taką mieszanką zalewamy nasze warzywa w foremkach (ok. 3/4 wysokości foremki).
4. Obficie posypujemy startym serem i układamy kawałki pomidora oraz oliwek.
5. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Ja użyłam silikonowych foremek, bo mam do nich największe zaufanie i wiem, że nic mi się nie przyklei, ale jeśli korzystacie z innych, to warto posmarować je najpierw oliwą :)
0 komentarze: