Tradycyjna pomidorowa
Potrzebujemy:- pomidory w puszce (x2)
- 2 duże cebule
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- 1 por
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- tymianek
- sos sojowy
- przecier pomidorowy
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki masła
- śmietana
Przygotowanie:
1. Warzywa ścieramy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy do garnka. Pora kroimy w talarki i wrzucamy do reszty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i zalewamy wodą.
2. W między czasie na maśle podsmażamy pokrojoną cebulkę. Następnie dorzucamy ją do naszej zupy.
3. Pomidory dusimy na patelni i dosypujemy przyprawy (tymianek, majeranek, pieprz, odrobina chilli oraz 2 łyżki sosu sojowego). Całość przelewamy do zupy.
4. Kiedy warzywa są już miękkie, to dodajemy przecieru pomidorowego i hartujemy w kubku śmietanę (zawsze daję na oko tej śmietany, ale jest to ok. 2 łyżki).
Nasza zupka jest już gotowa:) Na koniec możemy ją jeszcze doprawić i dodać ulubiony makaron, ryż lub kaszę. Ostatnio wypróbowałam właśnie z dodatkiem kaszy jęczmiennej, do której mam słabość i muszę przyznać, że wyszło zdrowo, pysznie i niezwykle pożywnie:)
Życzę smacznego!
0 komentarze: