Tradycyjna pomidorowa

19:43 Unknown 0 Komentarze

Potrzebujemy:

  • pomidory w puszce (x2)
  • 2 duże cebule
  • 5 marchewek
  • 2  pietruszki
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • tymianek
  • sos sojowy
  • przecier pomidorowy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki masła 
  • śmietana


Przygotowanie:

1. Warzywa ścieramy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy do garnka. Pora kroimy w talarki i wrzucamy do reszty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i zalewamy wodą.

2. W między czasie na maśle podsmażamy pokrojoną cebulkę. Następnie dorzucamy ją do naszej zupy.

3. Pomidory dusimy na patelni i dosypujemy przyprawy (tymianek, majeranek, pieprz, odrobina chilli oraz 2 łyżki sosu sojowego). Całość przelewamy do zupy.

4. Kiedy warzywa są już miękkie, to dodajemy przecieru pomidorowego i hartujemy w kubku śmietanę (zawsze daję na oko tej śmietany, ale jest to ok. 2 łyżki).

Nasza zupka jest już gotowa:) Na koniec możemy ją jeszcze doprawić i dodać ulubiony makaron, ryż lub kaszę. Ostatnio wypróbowałam właśnie z dodatkiem kaszy jęczmiennej, do której mam słabość i muszę przyznać, że wyszło zdrowo, pysznie i niezwykle pożywnie:)

Życzę smacznego!

Sprawdź również

0 komentarze: