Fast food wegetariański

09:59 Unknown 1 Komentarze

Czasem każdy ma ochotę na coś niekoniecznie zdrowego. Miejsca z fast foodami są szczególnie odwiedzane przez dzieci i młodzież. Niestety, ale sama nie mogę tam znaleźć nic, co by mnie zadowoliło. Oczywiście, że zdarza mi się wstąpić do takich miejsc np. po kubek kawy, ale na tym koniec. Dzisiaj wersja dla wszystkich wegetarian (i nie tylko).


Potrzebujemy:
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki prażonego słonecznika
  • 1/2 szklanki prażonego sezamu
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki kolendry
  • łyżeczka suszonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki chilli 

Przygotowanie:

1. Siemię lniane zalewamy 7 łyżkami wrzątku i czekamy, aż spęcznieje.
2. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy dokładnie do połączenia się wszystkich produktów. Dodajemy siemię lniane. Możemy dorzucić pokrojonego szczypiorku lub świeżej, zielonej pietruszki.
3. Lepimy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy 30 min. w temperaturze 200 stopni.
5. Po wyjęciu dobrze jest wystudzić burgery, gdyż po odparowaniu wody stają się bardziej chrupiące.
6. Bułki przekrawamy na pół, smarujemy musztardą i ketchupem (jeśli lubimy), a następnie układamy liść sałaty, kotlet warzywny, plaster pomidora, plaster ogórka (świetnie smakuje kiszony) i koniecznie musimy dołożyć talarek czerwonej cebulki.

UWAGA! Próbowałam upiec burgery na patelni, ale nie polecam. Po pierwsze są bardziej tłuste, a po drugie nie są już tak chrupiące jak te z piekarnika:)



 

Sprawdź również

1 komentarz: