ZIELONY KOKTAJL

16:54 Unknown 0 Komentarze

Szpinak jest chyba jednym z najczęściej używanych przeze mnie warzyw. Wykorzystuję go do zup, pierogów, naleśników, sałatek, na kanapkę zamiast liści sałaty, makaronów, a od niedawna także do koktajli. Tak naprawdę, to nie wyobrażam sobie już gotowania bez szpinaku! Ze względu na swoje cudowne właściwości jest szczególnym źródłem witamin dla wegetarian. Należy wspomnieć, że szpinak zawiera ogromną ilość żelaza, więc warto. Jest też źródłem wapnia. Ponadto zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wspomagające nasz organizm tj. jod, mangan czy karoten. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu.



 Potrzebujemy:
  • 2 szklanki liści szpinaku 
  • 2-3 słodkie jabłka/gruszki
  • 1 szklanka wody
  •  1 banan
Przygotowanie:

Jabłka lub gruszki obieramy ze skórki, liście szpinaku dokładnie myjemy. Składniki umieszczamy w pojemniku. Dorzucamy obranego banana i całość zalewamy wodą. Blendujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, to dolewamy wody. NA ZDROWIE!

Sprawdź również

0 komentarze: